Image default
Mobil

WWDC23: Apple Vision Pro – itt az AR/VR szemüvegek jövője

Az Apple nem az első MP3 lejátszóval rukkolt elő a piacon, hanem a legjobbal az iPod formájában, ahogy az iPhone sem az első okostelefon volt, de vitathatatlanul a legfontosabb. Hasonlóan forradalmi volt a Mac és az Apple Watch is a maguk idejében.

Most ismét megpróbálkozik a cég és ezúttal az AR/VR headsetek és szemüvegek világába ugranak bele az Apple Vision Pro headsettel és a visionOS operációs rendszerrel.

Az Apple Vision Pro egy vegyes valóságú headset, amely lehetővé teszi, hogy a valós világot virtuális elemekkel keverje vagy éppen teljesen kizárhatja a valóságot, hogy teljesen el tudj merülni a munkában vagy a kikapcsolódásban.

Design és részek

A headset teljes előlapját egy hajlított, polírozott, laminált üveg borítja, ami egybefonódik a Vision Pro alumínium házával.

Az alumínium házhoz egy szövet “Light Seal”, avagy fényredőny kapcsolódik mágnesesen, ami ezért cserélhető, hogy minden fejformához alkalmazkodjon. Ez lehetővé teszi, hogy kizárd a valóságot és teljesen az arcodhoz simuljon az eszköz.

A fejhez rögzítést egy 3D fonott szíj teszi lehetővé, ami az Apple szerint kényelmes, szellőző és mégis stabil tartást tesz majd lehetővé. Ez mindenképpen olyasmi, amit érdemes lesz kipróbálni.

Nem csak a “Light Seal” lesz cserélhető, ugyanis az Apple a Zeiss-szel együttműködve egy egyedi, 3 részből álló lencserendszert fejlesztett ki, így könnyedén csatlakoztathatsz mágnesek segítségével dioptriás lencséket is a Vision Pro-hoz.

A Vision Pro utolsó alkatrésze a hordozható akkumulátor, mely egy szövettel bevont kábellel mágnesesen csatlakozik az eszközhöz. Ezt zsebre téve 2 órán keresztül használhatod az eszközt.

Kijelző és egyéb technológiák

Az Apple egyedi micro-OLED kijelzőket tervezett, melyekben összesen 23 millió pixel található. Ez több, mintha egy 4K TV lenne mindkét szemed előtt.

Mindkét fül mellett egy hangszóró is található, ami a Vision Pro-ban található szenzorokat kihasználva feltérképezi a körülötted lévő szobát és ahhoz igazítja a hangszórókat, így valódi térhatást elérve.

A szemmozgásodat LED-ek és infravörös kamerák figyelik, így nincs szükség külön beviteli eszközre, egyszerűen csak ránézel egy gombra, majd az ujjaidat összeérintve kattintasz.

Igen, mert a headset alján lévő 2 magas felbontású kamerából érkező több mint 1 milliárd pixelt elemzi a Vision Pro a kezeidet és a valóságot, hogy egyszerű gesztusokkal tudd irányítani a visionOS operációs rendszert.

Mindezt egy 2 chipes architektúra teszi lehetővé. A Mac-ekből ismert M2 chip bőven elég teljesítményt nyújt a számításigényes feladatokhoz, az Apple R1 chip pedig a kamerákat, érzékelőket, mikrofonokat és a kijelzők vezérlését intézi 12 ezredmásodpercen belüli csúszással.

És hogy mik is ezek a szenzorok? Az iPhone-ból már mind ismerős lesz: LiDAR szkenner, TrueDepth kamera és infravörös fénykibocsátáson alapuló szenzor. Utóbbi működteti részben a Face ID-t is a telefonodon.

Az M2 és R1 chip hűtéséhez az Apple egy egyedileg tervezett hűtéssel rukkolt elő, ami csendesen járatja a levegőt a Vision Pro-ban.

Biztonság és adatvédelem

Már ismerjük a Touch ID-t és a Face ID-t, de most jön a biometrikus azonosítás új lépcsőfoka, az Optic ID, mely lehetővé teszi, hogy az íriszed egyediségét használd fel a Vision Pro feloldására, Apple Pay vásárlásokra és App Store letöltések megerősítésére. És az írisz olyan egyedi, hogy még ikertestvéreknél sem okoz majd problémát az azonosítás.

Az Apple arra is nagy figyelmet fordított, hogy az alkalmazások ne férjenek hozzá a szemmozgáshoz, így csak a kattintási események lesznek elküldve, ezzel is védve az adataidat. És azt gondolom mondani sem kell, hogy a kamerák képét is rendszerszinten kezeli az Apple, így semmi sem jut ki az alkalmazások felé.

visionOS

A visionOS az Apple első 3D-s felhasználói felületével rendelkezik, mely a szemed elé vetíti az ablakokat, és a valósághű hatásért ezek az ablakok árnyékot vetnek a körülötted lévő tárgyakra és elhalványodnak, ha véletlen valaki átsétálna rajtuk.

A visionOS képes lesz iOS és iPadOS alkalmazások futtatására is, ahol ennek van értelme, de természetesen a fejlesztők készíthetnek egyedi alkalmazásokat is a Vision Pro-ra.

A bemutató során többek közt a Microsoft Office csomagot és Teams-t is demonstrálták, így könnyű elképzelni, hogy egyesek számára hamarosan ki tudja váltani a Vision Pro az asztali számítógépet.

Persze komoly munkához nem feltétlen elég a hadonászás, ezért gesztusok helyett egeret és billentyűzetet is csatlakoztathatunk az eszközhöz Bluetooth-on keresztül vagy ha inkább kikapcsolódnánk, akkor játékvezérlőket is.

Elérhetőség

A Vision Pro első körben csak az Egyesült Államokban lesz elérhető és ott is csak jövő év elejétől, vagyis még sokat kell várni rá, hogy itthon is megszerezhess egyet egyszerűen.

Indulóára 3499 dollár lesz, ami alapján itthon valószínűleg legalább 1,8 millió forintot a kasszánál kell majd hagyni.

A nyitóprezentáció nézése közben úgy éreztem magam, mintha egy Fekete Tükör epizód előzetesét nézném és egészen szürreális, hogy az Apple mit tudott letenni az asztalra.

Kíváncsian várom, hogy mikor lesz alkalmam kipróbálni egyet.

Téged is lázba hozott az Apple Vision Pro?

Ez a cikk WWDC23: Apple Vision Pro – itt az AR/VR szemüvegek jövője itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

9to5Mac: újabb hírek a várhatóan idén érkező Apple Watch-okról

www3.hu

Az Apple véglegesíti az M2 Pro és M2 Max chipeket és már az M3-as iMac-en dolgozik

www3.hu

Megjelent az iPadOS 16.3 – biztonsági kulcsok, fejlett iCloud adatvédelem funkció, hibajavítások

www3.hu