Valakinek már a megjelenése napján sikerült kernel panic-ot előidéznie a Vision Pro-n
Mobil

Valakinek már a megjelenése napján sikerült kernel panic-ot előidéznie a Vision Pro-n

Mivel minden egyes új eszköz és szoftver megjelenése rögtön új terepet kínál a kísérletező kedvűek és biztonsági kutatók számára, így egyszerűen adta magát a helyzet, hogy a Vision Pro is sorra kerüljön. Ráadásul már a megjelenésének napján megjelent pár kép arról, hogy az MIT egy PhD-s hallgatójának sikerült kernel panic-ot előidézni a Vision Pro-ján.

Valakinek már a megjelenése napján sikerült kernel panic-ot előidéznie a Vision Pro-n

Ebben az esetben ez azt eredményezte, hogy a headset teljesen átengedő módba kapcsol, majd egy figyelmeztetést jelenít meg, hogy azt le kell vennie a felhasználónak, mert 30 másodpercen belül újraindul. (Ha meg egy filmben lennénk, akkor pedig 5 másodpercen belül megsemmisíti önmagát? 😂)

Lássuk először is a közzétett képeket:

Ezeket kicsivel később egy újabb is követte, amely már egyetlen gombnyomással teszi elérhetővé a felhasználó számára azt, hogy kernel panic-ot okozzon a headsetnek:

Arról jelenleg nincs információ, hogy ebből a hibából egyébként el lehet-e indulni egy Vision Pro jailbreak felé, így ilyesmire még nyilván kár számítani. A kolléga korábbi tweetjei alapján viszont az tűnik valószínűnek, hogy ezt a hibát már biztosan jelezte az Apple Bug Bounty programján keresztül a cég felé, hiszen volt már javított CVE-je a múltban is:

A Vision Pro egyébként már a megjelenésekor sem az 1.0-s verzióval kezdte a pályafutását, hanem előtte már elérhető volt rá az 1.0.1 a fejlesztők számára, majd két nappal a megjelenése előtt pedig ott volt az 1.0.2, tehát a vásárlóknak azonnal megvolt a lehetősége arra, hogy frissítsenek. Ezek egy zero day WebKit sebezhetőséget orvosolnak (CVE-2024-23222), és mellé érdemes azt is kiemelni, hogy a fenti képeken viszont még 1.0-s verzió fut az eszközön, 21N307-es build számmal, az 1.0.2 pedig 21N323-as, tehát még akár az is elképzelhető, hogy a fenti képeken látható hiba már nem is működik az 1.0.2-vel, de ez egyelőre nem ismert.

Az biztos, hogy hosszú távon jót tehetne a terméknek egy jailbreak, mert abból ugyanúgy szépen lassan lecsoroghatnának majd az igazán jó ötletek a feltöretlen eszközökbe is, ahogyan azt az iOS esetén az évek során már megtapasztalhattuk.

A Vision Pro-t az Apple jelenleg csak az USA-ban forgalmazza, és a cég még nem közölte, hogy más országokban pontosan mikor fogja elérhetővé tenni, de a (nettó) 3499 dolláros ár alapján hazánkban elég vastag lesz az az árcédula, hogy elbírja majd az itthon ráírt árat.

Azt pedig addig is érdemes észben tartani, hogy ha az USA-ból kívánjuk behozni az eszközt, arra vámot és ÁFÁ-t is kell majd fizetnünk, hiszen az értéke többszörösen meghaladja a légiutasok esetén 430 eurós vámmentes keretet. A hírek szerint például Berlinben már több utas is belefutott ellenőrzésbe, ami nem csak súlyos bírságot, de még az eszköz elkobzását is magával hordhatta, amikor kilépéskor a zöld folyosón próbáltak távozni, nem bevallva, hogy van náluk Vision Pro.

Ez a cikk Valakinek már a megjelenése napján sikerült kernel panic-ot előidéznie a Vision Pro-n itt jelent meg először Szifon.com.

Related posts

9to5Mac: Jeff Benjamin szerint ez volt az Apple öt legjobb terméke 2020-ban

www3.hu

iPhone 15 és 15 Pro Max teszt és vélemény

www3.hu

iSamurai – 2021-es nyári iPhone kijelzőcsere akció – második felvonás

www3.hu